top of page
  • Foto van schrijverWilko

DISC, gebakken lucht of zinvol instrument?

Sinds enige tijd werk ik als certified partner van Q4 profiles veel met DISC, zowel in training (communicatie en leiderschap) als coaching. De laatste tijd lijkt iedereen het te gebruiken en er een mening over te hebben (van fantastisch model tot gebakken lucht). Dat vind ik een mooie aanleiding om zelf eens wat op papier te zetten over hoe ik met het gebruik van DISC omga.


Om te beginnen vind ik het belangrijk om een van de meest voorkomende misvattingen over DISC aan de kant te zetten, namelijk dat DISC een persoonlijkheidstest zou zijn. Het model zegt namelijk niets (of in ieder geval bijzonder weinig) over persoonlijkheid. Wat is het wel? Een indeling van gedrag in vier stijlen aan de hand waarmee bekeken kan worden waar je voorkeuren liggen. Deze nuance vind ik belangrijk om te maken om twee redenen. Om te beginnen heeft iedereen dus het vermogen om elk type gedrag te laten zien. Je hebt slechts een voorkeur die je vaker laat zien en per situatie kan verschillen. Daarnaast is een mens veel meer dan slechts het gedrag dat op enig moment zichtbaar is. Dat maakt dus de uitspraak ‘jij bent blauw’ onjuist en naar mijn mening te stereotyperend, hoe verleidelijk het soms ook is om in deze termen te praten. En ja, als grapje mag het best een keer, maar je hele bedrijf categoriseren en daar naar handelen, liever niet.


“Ben je nou vanuit je blauwe stijl een semantische discussie aan het voeren?” Hoor ik je al zeggen. Nee, wat mij betreft is het meer dan dat. Het aanbrengen van deze nuance in een training of coaching kan de deelnemer(s) namelijk heel veel brengen. Op deze manier creëer je namelijk een sfeer waarin deelnemers met elkaar in gesprek gaan over gedrag en op zoek gaan naar manieren om beter bij elkaar en andere collega’s aan te sluiten. Wat mij betreft is dat de grote kracht van DISC, het openen van een goed gesprek wat je anders niet zo snel zou hebben.


Om de gevolgen van al dan niet goed nuanceren duidelijk te maken wil ik graag mijn persoonlijke ervaring met DISC toelichten. Toen ik het nog niet zo lang kende en een paar zelftests had gedaan was ik blauw. Met andere woorden ‘dat ben je, dat blijf je, en dat andere kan je niet’. Toen ik begon in te zien dat iedereen, dus ook ik, alle stijlen in zich heeft ging de deur naar verdere ontwikkeling weer open. In mijn voorbeeld heb ik de groene stijl verder ontwikkeld in mijn werk als teamleider/coach, zo ver dat deze nu zelfs als hoogste in mijn profiel terugkomt. Van de rode stijl kwam ik er achter dat ik die van nature best heb, maar onderdruk vanuit overtuigingen (‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’). Door dat een beetje los te laten ontstond gaandeweg een meer gebalanceerd profiel wat me enorm geholpen heeft in omgaan met verschillende situaties. En nee, dan ben je echt niet jezelf aan het aanpassen of verloochenen, en het kost ook niet onacceptabel veel energie als je er de tijd voor neemt. Dat is persoonlijke ontwikkeling, en daarbij kan DISC dus heel goed helpen.


Hoe en waarvoor ik DISC gebruik

Zelf gebruik ik DISC veel in zowel training als coaching. In alle gevallen neem ik goed de tijd om te zorgen dat het model op de juiste manier ‘landt’ en dus ook gebruik wordt. Eén van mijn deelnemers had eerder een nogal korte ongenuanceerde DISC training gehad, dat riep wel wat weerstand op. Zoals hij tegen me zei “… maar jij neemt een aanloop van 1, 2 uur om het goed uit te leggen en wow, dan komt ie wel binnen zeg.” Inhoudelijk gebruik ik het model vooral om deelnemers inzicht te verschaffen in waar hun eigen flexibiliteit ligt en hoe de energiebalans werkt. Dit zet de deur open om vervolgens te kijken waar ze nu effectiever kunnen worden, bijvoorbeeld in communicatie of leiderschap. Het mooiste is dan vaak juist om niet de ‘zwaktes’ ‘op te lossen’ maar juist voort te bouwen op de sterke punten die iemand al lang in zich heeft. Een mooi voorbeeld is een leidinggevende met een hoge S (groen), die kan vaak veel beter coaching vaardigheden verder ontwikkelen dan proberen heel veel D (rood) gedrag te laten zien. Dit maakt dat ik het werken met Q4 profiles erg prettig vind. Je krijgt dan namelijk geen stempel met de kleur van jouw voorkeur, maar een overzicht van de mate waarin je voorkeur voor alle vier kleuren laat zien.


Wanneer ik werk in teams vind ik het mooi om te zien hoe het gesprek ineens gevoerd wordt over gedrag. Het wordt dan veel makkelijker om elkaar te begrijpen en uit te spreken wat men liever anders zou doen. Ik zie bijvoorbeeld vaak teams waar één of twee stijlen zeer beperkt vertegenwoordigd zijn. Vaak zijn er een paar teamleden die toch een stukje van die stijlen in zich hebben, dan vind ik het heel mooi om te kijken wat je als team kan doen om die persoon te ondersteunen bij het meer naar voren laten komen van die stijl.


Ik vind het altijd leuk om over dit soort dingen van gedachten te wisselen en ik ben een groot liefhebber van koffie 😉.


234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page