top of page
  • Foto van schrijverWilko

Welke DISC kleur is de beste leidinggevende?

Die vraag krijg ik in trainingen de laatste tijd nogal eens. Vandaar eens een kort stukje met mijn visie daarop.


Is er een meest geschikte DISC stijl voor leidinggevenden? Ik snap wel dat het verleidelijk is om dat te denken, en de gedachten gaan dan snel uit naar de rode (D) stijl. Wat mij betreft kun je dit niet zo zeggen, immers is het per situatie verschillend welk gedrag er van een leidinggevende gevraagd wordt. Als je in een loopgraaf ligt en de vijand begint te schieten ga je natuurlijk niet eerst een scrumsessie of kampvuurgesprek houden, dan wil je iemand die orders geeft (en een team dat volgt), dus rood. Maar evengoed zijn er situaties waarin je meer hebt aan een leidinggevende die goed luistert, het team verbindt en inspireert, of juist het overzicht bewaart en over de lange termijn nadenkt. Wat je wat mij betreft dus wel kan zeggen is dat leidinggeven over het algemeen veel vraagt van je stijlflexibiliteit. De vraag die ik in de plaats zou willen stellen is dus vooral, wat zijn de prettige eigenschappen en valkuilen van elke stijl voor een leidinggevende?


Leidinggeven vanuit de rode D-stijl

Vanuit een rode stijl zien we vaak heel besluitvaardige en daadkrachtige leidinggevenden. Dat is ontzettend fijn als er beslissingen genomen moeten worden. Deze leider heeft vaak een duidelijk doel voor ogen en zorgt dat iedereen de ogen op dit doel gericht houdt.


De uitdaging voor rode leiders zit hem in het meenemen van het team, ook aandacht hebben voor details en goed luisteren naar feedback van teamleden. Misvatting hierbij is dat de rode stijl vooral commando’s schreeuwt en boos doet, dat is natuurlijk niet waar. De meesten zijn gewoon normale vriendelijke mensen, die makkelijk beslissingen nemen en resultaatgericht zijn, niets mis mee.


Leidinggeven vanuit de gele I-stijl

Leidinggevenden met een meer gele stijl zijn heel sterk in het motiveren en inspireren van mensen, praten bijvoorbeeld veel met hun team en houden de sfeer goed. Ze kunnen bijvoorbeeld goed bemiddelen bij onenigheid en de neuzen dezelfde kant op krijgen.


Uitdagingen voor geel zitten in het houden van focus en structuur. Ook is het belangrijk een goede balans te vinden tussen praten en luisteren. Misvatting bij deze stijl is dat ze alleen maar gezellig zouden doen. Dat kunnen ze zeker maar ze hebben ook wel degelijk een idee over de inhoud, zijn daar enthousiast over en kunnen er goed over vertellen. Ook geel is een directe stijl dus is erg duidelijk over wat hij/zij vindt.


Leidinggeven vanuit de groene S-stijl

‘De leidinggevende van de toekomst’ hoorde ik laatst zeggen over deze stijl, omdat coachend leiderschap in opmars is. Daar zit zeker een kern van waarheid in wat mij betreft. Vanuit de groene stijl is het makkelijk om een team te ondersteunen, goed te luisteren en ook af en toe op de achtergrond te treden en het team in de spotlight te zetten. Al met al is dit dus de stijl waarvoor coachen het meest natuurlijk is.


Groene uitdagingen zitten in het meer uitspreken en ook jezelf laten zien. Teamleden hebben vaak behoefte te weten wie je bent dus probeer daar wat meer over te praten om ze mee te krijgen. Probeer ook op tijd te stoppen met nadenken en actie te ondernemen en besluiten te nemen. Misvatting rondom groen is dat deze verlegen is of bang om te praten. Dat is zeker niet waar, groen kan het heel fijn vinden om goede gesprekken te voeren en contact met anderen te hebben, echter is het daarna vaak ook fijn om even op te laden.


Leidinggeven vanuit de blauwe C-stijl

Blauw is vooral goed in analyseren, gestructureerd werken en overzicht behouden. Als leidinggevende kan dit dus een baken van rust zijn die altijd weet hoe we er voor staan, heel krachtig dus. Wat niet vaak gezocht wordt achter blauw is dat deze de analysekracht en objectiviteit ook op mensgericht vlak kan inzetten. Dat betekent dat blauw vaak heel goed doorziet wat bij een persoon of team onder de oppervlakte speelt. Ook deze stijl heeft dus een paar eigenschappen die heel goed van pas komen bij coaching.


De uitdaging voor blauw is om net als groen wat meer van zichzelf te laten zien omdat een team dan makkelijker meekomt. Ook is het zaak op tijd te stoppen met analyseren (goed is goed genoeg) en een besluit te nemen. Misvatting over blauw is dat deze alleen maar met cijfers bezig is, deze heeft wel degelijk ook oog voor de mens en kan daarin zelfs heel scherp zaken doorzien. Blauw uit zich alleen wat minder snel waardoor dit niet altijd zichtbaar wordt.


Je eigen leidinggevende stijl ontwikkelen

Al met al is er dus niet één beste stijl voor leidinggevenden maar DISC is dus wel heel goed bruikbaar om jezelf als leidinggevende te ontwikkelen. Hoe doe je dat? In ieder geval door enige mate van flexibiliteit te ontwikkelen, omdat je alle stijlen toch af en toe wel nodig zal hebben. Goed nieuws, we hebben ook allemaal van nature de vaardigheid om elke stijl te laten zien, sommige staan ons alleen wat dichter bij dan andere. Mijn advies is vooral om eens goed te kijken naar de talenten die jouw natuurlijke stijlen met zich meebrengen en die verder te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld meer in de Sc-stijl zit heb je alles in huis om een briljante coach of coachend leider te worden, ontwikkel dus vooral dat. Je zal zien dat als je dit goed doet het minder vaak nodig is om zeer daadkrachtig op te treden, je hebt je team namelijk al mee. Ontwikkel natuurlijk wel de vaardigheid om knopen door te hakken en daadkrachtig op te treden voor die paar keer dat het wel nodig is, dat kost dan wat extra energie maar kan prima, omdat het niet dagelijks voorkomt.


Daarnaast kun je ook in je team op zoek naar collega’s die meer hebben van een stijl die je zelf minder hebt. Daar zijn vaak goede afspraken over te maken. Heb je bijvoorbeeld weinig geel een collega veel, deel dan informatie over doelen met die collega en zet die in als ambassadeur.


Onthoud hoe dan ook dat je niet één kleur bent, maar alles in je hebt. Is jouw profiel Di, dan betekent dat dus absoluut niet dat je niet in staat bent om S of C gedrag te laten zien. Je doet het alleen wat minder vaak en het zal meer energie kosten als je het vaker wil laten zien.


Wil jij jouw leiderschap op basis van DISC verder versterken? Neem dan gerust eens contact op, als Q4 profiles certified partner help ik je er graag mee verder!


1.274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

©2022 door Vermeulen Leiderschap en ontwikkeling.

bottom of page